Kulinarne podboje - Łosoś w cieście francuskim


Dzisiaj trochę bardziej skomplikowane i czasochłonne danie - czyli przepis na pysznego łososia w kruchym cieście francuskim. Możliwe do wykonania przez każdego tatę, który tylko odznacza się niewielką chęcią zaimponowania kulinarnie swojej rodzinie.

Czas przygotowania ok. 75 min

Potrzebne:

- ciasto francuskie
- łosoś (1 filet)
- ser żółty (trzy plasterki)
- ser hochland (trzy plasterki)
- ser mozzarella (1 sztuka)
- pieczarki (4 sztuki)
- cebula (1 sztuka)
- szpinak
- ziemniak 
- kalafior
- brokuł
- czosnek
- sól
- pieprz
- przyprawa do ryb/vegeta 

A teraz zrób to sam - pomocą dzisiaj będzie większa ilość zdjęć przedstawiająca każdy z etapów przygotowania:

Przygotuj łososia nacierając przyprawą.


Obierz ziemniaki, przygotuj kawałek kalafiora i brokułu - wszystko zagotuj.


Pokrój pieczarki i cebulę. Podsmaż wszystko razem dodając trochę soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodaj szpinak i dwa ząbki czosnku.


Podsmaż łososia.


Pokrój w plastry ser.


Rozwiń ciasto by poleżało ok. 5 min. w przygotowaniu tej czynności pomagała mi moja mała córeczka KLARUSIA. Pilnowała dzielnie ciasta.


Odcedź warzywa - połóż na chwilę na talerzu by ostygły i odparowały.


Teraz moment kluczowy i zasadniczy - czyli składanie wszystkiego w całość.


Najpierw nakładamy trzy plasterki sera hochland.


Potem na ser kładziemy łososia.


Następnie obkładamy do okoła łosia ziemniaki.


Dodajemy brokuł i kalafior.


Wszystko przykryj wcześniej podsmażonym szpinakiem z cebulką i pieczarkami.


Połóż na szpinak plasterki żółtego sera.


Na koniec dajemy ser mozzarellę obkładając całość dookoła.


Gdy mamy już nałożone wszystkie składniki, całość dokładnie zwijamy i przekładamy w naczynie żaroodporne, a następnie wkładamy do piekarnika. (Naczynie żaroodporne dobrze jest przesmarować niewielką ilością oleju by ciasto nie przykleiło nam się do spodu).


Tak przygotowane i zawinięte ciasto pieczemy ok. 30 min w piekarniku w temperaturze 200 °C. Na ostatnie 10 min zmniejszamy temperaturę do 170 °C. 
Czekamy na efekt końcowy.


Tak wygląda w środku.


Na koniec zadowolony degustator w osobie mojego synka - KUBUSIA.


Good Luck!!!

Komentarze

Warto zobaczyć

zBLOGowani.pl

Obserwatorzy